KAM NAOKROG

Domov

Kam naokrog

Kam naokrog

naravni in kulturni dragulji

“Ko te posrka energija narave in majhnih bitij z izjemnim poslanstvom”

Slovenija skriva veliko naravnih in kulturnih draguljev. Zaradi majhnosti države lahko tudi najbolj oddaljene obiščete v enem dnevu.

Seveda najdete tudi v naši regiji precej lepih biserov, ki niso daleč, nekatere lahko obiščete kar s kolesom ali peš.

Z vami bi radi delili nekaj naših najljubših kotičkov, z izhodiščem od našega doma oziroma počitniške hišice BEe in foREST.

Naša vsakodnevna krožna pot, na kateri nam dela družbo psička Lili, včasih pa tudi katera od mačk, vodi mimo slikovitih travnikov skozi manjši gozdiček, po poljih in njivah do naše hiše. Za ta krog porabimo približno pol ure.

Včasih se odločimo za malo daljši sprehod, ki smo ga poimenovali »skozi bore«. Pot nas namreč po makadamski poti pripelje do borovega gozdička, kjer se naužijemo čistega zraka, se za nekaj trenutkov ustavimo, globoko zadihamo in napolnimo pljuča. Nadaljujemo mimo cerkve Sv. Trojice, ki stoji na hribčku nad vasjo Trnje, in skozi vas Klenik nazaj do našega doma. Pot nam vzame približno 50 minut.

Skozi našo vas Klenik se lahko sprehodite do čudovite cerkve Sv. Trojice, ki je od nas oddaljena 1,4 km oziroma 20 minut hoje. Ko ni prevroče, je ta pot primerna tudi za sprehod z vašim malčkom v vozičku.

Po lokalni cesti se lahko peš ali s kolesom odpravite do središča Pivke, ki je od nas oddaljeno 3 km. Tam se nahajajo trgovina Spar, Šempeter Bar, Center Dina in bencinska črpalka Petrol.

PALŠKO JEZERO

Palško jezero je največje in eno izmed 17-ih Pivških presihajočih jezer. Do njega pridemo peš v približno 40-ih minutah. Petelinjsko jezero je malo bolj oddaljeno, od 50 minut do 1 ure. Nahaja se sredi travnika, ki ga še vedno kosijo, ko ni vode. Naša jezera so namreč precej muhasta in se ne pokažejo vedno. Včasih presahnejo kar čez noč. Zagotovo jih vidimo ob močnem deževju. Poleti, ko bi se jih najbolj razveselili in si v njih noge ohladili, se skrivajo pod zemljo. 

RAKOV ŠKOCJAN

Kadar je poletna vročina najhujša, se radi zapeljemo do krajinskega parka Rakov Škocjan in si v njem poiščemo senčen in hladen kotiček. Včasih najdemo osvežitev ob reki Rak, včasih se ohladimo v senci stoletnih hrastov ali pa z jamskim zrakom pod naravnim obokom Malega naravnega mostu.

VRHOVI

SV. TROJICA

V neposredni bližini se za ljubitelje pohodništva nahaja naš največkrat obiskan vrh SV. TROJICA (1106 m), na katerem stoji prelepa obnovljena cerkvica. Lepo ga je videti tudi skozi strešno okno v počitniški hišici. Sv.Trojica je znana po Martinu Krpanu, ki je bil doma s teh krajev.

PRIMOŽ

Na začetku Pivke je 718 m visok vrh PRIMOŽ, do katerega se lahko odpravite tudi peš. Potrebovali boste približno 1 uro. Okoli njega vodi turistično – zgodovinska pot, ki je opremljena s številnimi informativnimi tablami. Še vedno so vidni bunkerji ali utrdbe, ki so jih zaradi idealne lokacije s pogledom na celotno Pivško kotlino zgradili Italijani v času med obema vojnama. Ob predhodni najavi v Parku vojaške zgodovine je možen ogled notranjosti utrdbe.

VREMŠČICA

Na odcepu za vas Volče, ki je od nas oddaljena približno 12 km, se skozi gozdiček lahko povzpnete na VREMŠČICO (1027 m). Ob lepem vremenu vas bo na vrhu nagradil razgled na Julijske Alpe in paleto modrih odtenkov Jadranskega morja.

SNEŽNIK

SNEŽNIK je z višino 1796 m najvišji vrh tega območja. Do naselja Sviščaki, ki predstavljajo izhodišče vzpona, je 50 minut vožnje skozi Ilirsko Bistrico. Na vrhu Snežnika se nahaja koča, kjer postrežejo slasten štrudel, in odpre se vam prečudovit razgled na Kvarner in bližnje kvarnerske otoke. Sicer pa je to gora, ki je dobila ime po dolgotrajni snežni odeji, zato jo z vrha hribčka nad našo hišo zelo radi občudujemo, ko se vsa bela bohoti nad gozdovi. Do vrha vodi več različno zahtevnih poti, nekatere so primerne tudi za majhne otroke.

Naselje Sviščaki se nahaja ob vznožju Snežnika in predstavlja odlično izhodišče za raziskovanje visokega krasa in sprehode po številnih gozdnih poteh, v poletnem času pa idealen kraj za pobeg iz toplejše ilirskobistriške kotline. Na Sviščakih se nahajata dve poti – Gozdna učna pot Sviščaki in Sprehajalna pot Pogled na Snežnik, ki obiskovalcem predstavita največje posebnosti tega gozdnega območja. 

SLAVNIK

SLAVNIK (1028 m) je razgledna gora, ki se nahaja južno od Kozine. Izhodišče za vzpon je vasica Podgorje. Razgled s Slavnika je med najlepšimi, saj ob lepem vremenu vidimo Jadransko morje, italijanske Dolomite, del Julijskih Alp s Triglavom, Karavanke, Kamniško – Savinjske Alpe…

SLIVNICA

Na drugi strani hribovja Javorniki se severno od Cerkniškega jezera nahaja vrh SLIVNICA (1114 m). Po starodavnih pripovedkah so si jo za svoj dom izbrale čarovnice. Baje še vedno domujejo na njej.

NANOS

Planota NANOS se nahaja pri Postojni. Izhodišče je v kraju Razdrto, do katerega je 20 minut vožnje. Na vrhu, imenovanem Pleša (1240 m), se nahaja Vojkova koča, malo nižje pa cerkev Sv. Hieronima (1020m). Ko smo živeli še v Postojni, je bil Nanos zagotovo največkrat osvojen vrh. Lepo se ga vidi iz spalnice v počitniški hišici, še posebej zvečer, ko lahko iz postelje opazujete, kako sonce zahaja za njim.

čebelarsko kolesarskA pot

Ker do čebel gojimo posebno spoštovanje, ljubiteljem kolesarjenja priporočamo čebelarsko kolesarsko pot »Z BeeCiklom – BeeCycle«, ki povezuje občine Pivko, Postojno in Ilirsko Bistrico. Razdeljena je na tri težavnostne stopnje, tako da jo lahko prilagodite svojim željam in sposobnostim. S QR kodo, ki je na spletni strani, pridete do gpx datotek posameznih poti.

JAME IN MUZEJI

Nedaleč se nahajata turistično zelo obiskani destinaciji Postojnska jama in Predjamski grad. Nas vedno znova navduši Predjamski grad, do katerega se včasih proti večeru zapeljemo. Ko v tišini noči sami stojimo pred njim, je njegova veličina še bolj mogočna in skrivnostna.

Živimo na kraškem območju, kjer se nahaja kar nekaj podzemnih jam. Najbolj poznana je seveda Postojnska jama. Osebno bi zelo priporočili ogled Škocjanskih jam, ki se nahajajo v bližini Divače.

Za ljubitelje muzejev se v neposredni bližini nahajajo:

ZA LJUBITELJE KONJ

V naši vasi je poskrbljeno tudi za ljubitelje konj. Spoznate lahko čudovite Lipicance – slovensko avtohtono vrsto konj. Rojeni črni postanejo beli, samo nekaj redkih izjem ostane rjavih. Pri nas jih imate priložnost od blizu spoznati. Preizkusite se lahko v sedlu in s konjskega hrbta uživate v prelepi naravi ali pa si ogledate predstavo klasične dresure. Po dogovoru je možen tudi piknik v družbi čudovitih konj. Vse dodatne informacije in prijava na horses.neapolitano@gmail.com ali +386 51 383 609. Starostne omejitve ni, najbolj pa seveda uživajo otroci. Naša Ela je navdušena.

Za še več informacij se lahko obrnete na TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER – TIC, ki se nahaja v Pivki:

Krpanov dom, Prečna ulica 1, Pivka

T: +386 (0)30 644 799
E: tic@pivka-turizem.si

Priporočamo tudi obisk spletnih strani https://visitpivka.si/ in  https://www.zelenikras.si/.

.

Ta spletna stran uporabljaja piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje. Uporabo piškotkov sprejmete s pritiskom na gumb